Hľadanie ideálneho bývania môže byť pre mnohých ľudí náročné a stresujúce. Prenájom nehnuteľnosti sa stal populárnou voľbou, nakoľko je to v súčasnosti ekonomickejšie riešenie bývania pre veľkú časť obyvateľov. Aby ste však našli bývanie, ktoré vám bude skutočne vyhovovať, je potrebné vedieť, na čo si dávať pozor a ako postupovať. V tomto článku vám ponúkame prehľad všetkých dôležitých náležitostí, ktoré by ste mali mať na pamäti pri hľadaní a uzatváraní prenájmu nehnuteľnosti.

Maklér alebo prenájom na vlastnú päsť?

Pri hľadaní bytu na prenájom si v prvom rade musíte odpovedať na otázku, či chcete hľadať sami, alebo využijete služby profesionálneho realitného makléra (,,maklér nájomcu“). Podobne, ako by ste zverili opravu auta mechanikovi, aj hľadanie bývania môže byť jednoduchšie s odborníkom na realitný trh. Realitní makléri z Nitrianskej realitnej kancelárie vám môžu poskytnúť odborné služby, ktoré vám ušetria čas, nervy a zabezpečia, že všetko prebehne hladko. Realitní makléri majú bohaté skúsenosti s nehnuteľnosťami na prenájom a môžu vám pomôcť nájsť bývanie, ktoré zodpovedá vašim potrebám.

💡 Tip od nás: Pred rozhodnutím sa o spolupráci si pozrite webové stránky realitných kancelárií (napríklad našej Nitrianskej realitnej kancelárii), kde nájdete nielen ponuky nehnuteľností, ale aj recenzie a skúsenosti klientov s konkrétnymi maklérmi. Tým získate prehľad o ich odbornosti a spoľahlivosti.

Ako si nastaviť finančné limity?

Predtým, než začnete hľadať nehnuteľnosť na prenájom, je dôležité presne si určiť rozpočet. Premyslite si, koľko ste ochotný a schopný mesačne investovať do nájmu, a či máte rezervy na prípadné neočakávané výdavky, ako sú opravy alebo poplatky za služby. Na osobnom stretnutí sa informujte aj o tom, čo všetko nie/je v cene nájmu zahrnuté. Nezabudnite ani na vratný depozit (v prípade dodržania zmluvy), ktorá slúži ako zábezpeka proti možnému poškodeniu nehnuteľnosti, či neplatení nájmu. Finančná rezerva je veľmi dôležitá, preto na ňu myslite vopred.

💡 Tip od nás: Pre jednoduché porovnanie cien nehnuteľností si vyhľadajte aktuálne ponuky na stránke www.realitymap.sk, kde si môžete veľmi ľahko a prehľadne porovnať ceny prenájmov v rôznych lokalitách. Pýtajte sa aj na presnú výšku depozitu.

Viete, čo hľadáte?

Pri výbere bývania je kľúčové mať jasne stanovené preferencie. Viete, čo presne potrebujete od vášho nového bývania? Je pre vás dôležité parkovanie, občianska vybavenosť, internet alebo možnosť bývať s domácim miláčikom? Komunikujte svoje požiadavky zreteľne už pri prvom stretnutí s majiteľom, alebo realitným maklérom. Tým sa vyhnete zbytočným nedorozumeniam.

💡 Tip od nás: Spíšte si zoznam otázok, ktoré chcete položiť maklérovi alebo majiteľovi. Zahrňte doň otázky týkajúce sa zmluvných podmienok, platby za nájom (čo zahŕňa), možnosti parkovania, stavu zariadenia bytu, internetu, susedských vzťahov, občianskej vybavenosti, možnosti mať domáce zviera a iné dôležité detaily.

Lokalita vs. váš životný štýl

Pri výbere lokality je nevyhnutné zvážiť váš každodenný životný štýl. Ako ďaleko budete dochádzať do práce alebo školy? Potrebujete mať blízko potraviny, lekáreň alebo fitness centrum? Ste výborný šéfkuchár/šéfkuchárka a varíte si viac doma, alebo sa viac stravujete v reštauráciách? Aj nad tým je dobré sa zamyslieť. Ak hľadáte pokojné prostredie na relaxáciu, zvážte vzdialenosť od prírody alebo parkov. Skúste si urobiť zoznam priorít, aby sa vám ľahšie rozhodovalo a hľadalo.

💡 Tip od nás: Zvážte aj budúci vývoj lokality, napr. či sa v okolí plánuje výstavba nových obchodných centier, zlepšenie dopravnej dostupnosti, alebo iné projekty, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu vášho bývania.

Zariadený alebo nezariadený byt?

Pri hľadaní prenájmu môžete natrafiť na rôzne typy bytov – od plne zariadených až po tzv. holobyty. Zariadené byty sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú nájom bez nutnosti zaoberať sa kúpou nábytku a spotrebičov. Z našej skúsenosti sa vo väčšine prípadov od zariadeného bytu očakáva základné vybavenie, ako sú spotrebiče v kuchyni (sporák, rúra, mikrovlnná rúra, rýchlovarná kanvica, chladnička), kompletná kúpeľňa s vaňou/sprchovacím kútom, umývadlom a práčkou. Spálňa aspoň s posteľou a úložným priestorom. Takéto byty sú skvelé pre tých, ktorí chcú jednoduché riešenie bez ďalších investícií do vybavenia. Na druhej strane, ak máte vlastný nábytok, nezariadený byt môže byť pre vás vhodnejší. Holobyty sú obľúbené medzi ľuďmi, ktorí si chcú prispôsobiť svoj priestor podľa vlastného vkusu, napríklad rodiny s deťmi, či ľudí preferujúcich dlhodobý prenájom bytu alebo domu.

💡 Tip od nás: Ak sa rozhodnete pre dlhodobý prenájom, je dobré si dopredu overiť, či majiteľ neplánuje nehnuteľnosť v blízkej budúcnosti predať. Tento krok vám zabezpečí, že si nebudete musieť nečakane hľadať nové bývanie.

Nepodceňujte dôkladnú obhliadku nehnuteľnosti

Je dôležité prísť na obhliadku v presne dohodnutý čas, nakoľko si maklér alebo majiteľ robí o vás obraz od prvého okamihu, a to svedčí o serióznosti a zodpovednosti. Pri obhliadke nehnuteľnosti sa neponáhľajte. Vyhraďte si dostatok času na dôkladnú kontrolu každého detailu. Skontrolujte stav zariadenia a zistite, kto bude zodpovedný za údržbu. ,,Kozmetické“ nedokonalosti je možné odstrániť, no dohodnite si vopred finančnú hranicu drobných opráv (ak to nie je ukotvené v zmluve). Pýtajte sa na prípadné vady a nedostatky, ktoré by mohli ovplyvniť váš komfort pri bývaní. Ide predsa o prenájom bytu, v ktorom strávite nejaký čas a budete ho považovať za svoj dočasný domov. Nezabudnite ani na vybavenosť bytového domu – je k dispozícií výťah, pivničné priestory? Je táto informácia pre vás dôležitá?

💡 Tip od nás: Nezabudnite si overiť, či nehnuteľnosť zodpovedá popisu v inzeráte. Napríklad, ak bola spomenutá klimatizácia alebo parkovacie miesto, uistite sa, že tieto služby sú skutočne k dispozícii.

Áno, beriem si ťa do nájmu.

Ak ste presvedčený, že nehnuteľnosť je pre vás pravá, je vhodné ešte pred podpisom zmluvy vypýtať si ju na preštudovanie a prípadné dotazovanie na všetko, čo vám nie sú jasné a zrozumiteľné. Nájomná zmluva by mala byť vyhotovená buď právnikom alebo realitným maklérom, aby bola zabezpečená jej vyváženosť, a aby v nej boli pokryté všetky potrebné náležitosti. Pri odovzdaní bytu trvajte na odpísaní energií, predídete tak možným budúcim komplikáciám.

💡 Tip od nás: Trvajte na tom, aby boli v zmluve jasne definované všetky zodpovednosti a podmienky, vrátane stavu bytu pri prevzatí. Ak ide o novostavbu, tak je vhodné, aby súčasťou zmluvy bolo aj zariadenie prenajatého bytu. Tým sa zabezpečíte proti akýmkoľvek sporom v budúcnosti.

Otvorená komunikácia s majiteľom

Ak máte domáce zvieratá, nezabudnite sa u majiteľa nehnuteľnosti informovať, či je v poriadku keď ho v nehnuteľnosti budete mať. Niektorí majitelia sú striktne proti zvieratám, najčastejšie kvôli predošlým negatívnym skúsenostiam, zatiaľ čo iní sú otvorení rokovaniu. Dôležitá je priama komunikácia, aby nedošlo k nepríjemnostiam po podpise zmluvy. Nikdy si však neprineste zviera do prenajatého bytu bez vedomia majiteľa.

💡 Tip od nás: Ak máte povolené mať domáce zviera, nechajte si to potvrdiť aj v zmluve. Týmto krokom si zabezpečíte, že neskôr nedôjde k nedorozumeniam.

Čo ďalej po uplynutí doby nájmu?

Nájomná zmluva býva najčastejšie uzatváraná na jeden rok. Ak ste so svojím prenájmom spokojný a chcete v ňom ďalej pokračovať, nezabudnite včas informovať majiteľa (prípadne svojho realitného makléra) o vašom záujme predĺžiť zmluvu. Naopak, ak plánujete odísť, informujte prenajímateľa čo najskôr, aby mal dostatok času nájsť nového nájomníka (prípadne bude kontaktovať realitného makléra, aby mu našiel nového nájomcu).

💡 Tip od nás: Pri odchode si prečítajte zmluvu, čo je potrebné urobiť pred opustením nehnuteľnosti a vykonajte tak. Nikdy neviete, kto si bude na vás pýtať referencie – môže vám to pomôcť v budúcnosti nájsť nájom bez problémov.

Prenájom nehnuteľnosti môže byť jednoduchým a bezproblémovým procesom, ak sa naň dobre pripravíte. Nitrianska realitná kancelária vám rada pomôže nájsť bývanie podľa vašich preferencií.

Autorky článku: Mgr. Beáta Reichel & Ing. Mgr. Dominika Bogyová